Det finns såklart en hel uppsjö av sovsäckar att välja på och dom är märkta med olika temperaturer. Oftast bara Extrem/Överlevnadstemperaturen. Mao den temperatur du förväntas att överleva i. Det finns också komforttemperatur, en för kvinnor och en för män. Kvinnor behöver i regel ha en högre komforttemperatur eftersom dom fryser lättare än män.
En sovsäck med en extremtemp på runt -30 har troligen en komforttemp för kvinnor på runt minus 3 till minus 5 grader men det är självklart mycket individuellt för olika tillverkare och olika säckar.
Sen ska dom flesta sovsäckar inte förvaras i sina kompressionspåsar mellan användningarna utan hänga luftigt på en galge eller liknande för att hålla fibrerna i säcken luftiga och värmande. Kolla också hur din säck skall packas, dom flesta enligt min erfarenhet ska inte rullas utan pressas ner i påsen, också av skälet att hålla fibrerna luftiga och inte ihop pressade.
Det finns också lakan till sovsäckar av skälet att en smutsig säck självklart har sämre funktion än en ren, men samtidigt så försämras också säcken av att tvättas, med lakan i den så behöver bara det tvättas och säcken håller längre.
Det finns också dun och syntet sovsäckar att välja på. Jag kan väldigt lite om dun sovsäckar då jag alltid använt mig av syntet. Vilket som passar just dig bäst är självklart en smakfråga.
En bra sovsäck kostar pengar och ska den klara ett par minusgrader som komforttemp så får du räkna med ett par tusen i alla fall. Se dock ditt köp av sovsäck som en investering, speciellt om du använder den mycket. En bra sovsäck kommer bespara dig mycket plats i din packning och ge dig mycket bra sömn utan att du håller på att frysa ihjäl. Det finns få saker som är så otrevligt som att frysa när man sover.
Ett bra liggunderlag är dessutom minst lika viktigt som en bra sovsäck. Luftmadrass är totalt förkastligt då luften i madrassen kommer hålla samma eller lägre temperatur som luften omkring dig. Är det kallt ute så kommer det att vara som att sova på ett isblock.
Först och främst, se till att ha ordentlig isolering från markkylan, det är ofta den som är boven i dramat kalla nätter. Ett liggunderlag eller liknande är bra, en extra filt kan göra mer nytta att ha under sig än ovanpå sig. Har du med dig en uppblåsbar madrass, tjock som tunn, så se till att du har en varm och isolerande filt eller fällar ovanpå den innan sovsäcken, då luften i madrassen gör att den drar ur dig din värme för att försöka värma upp markylan som kryper in i luften inuti den. Du kommer alltså frysa något kopiöst om du har sovsäcken direkt på en uppblåst luftmadrass!
Folk är olika, en del gillar att ha luftgenomströmning medan andra vill försluta sin sovlösning helt för att undvika att kall luft kommer in under filtarna. Pröva dig fram. Att sova i en tillsluten sänglösning innebär att man sover i sin egen utandningsluft, vilket i och för sig är varmt men tänk på att man andas ut en hel del fukt. Det kan – om man har otur, kyla ner mer än det håller varmt.
Sover man tillslutet ska man även se till att kunna komma ur detta på ett enkelt sätt, då man ovetandes kan få mindre luft än man behöver. Att få panik för att man inte kan andas ordentligt och sedan ha svårt att öppna sovsäcken är inte kul! På sommaren kan man lägga ett stycke linnetyg över ansiktet för att komma undan myggen utan att begrava sig under varma yllefiltar.
Gå inte och lägg dig kall! Spring ett par varv runt tältet och få upp kroppsvärmen innan du kryper ner under filtarna, det sparar den energi kroppen annars skulle behövt använda för att värma upp din säng. Ha gärna på ett lager kläder när du går och lägger dig, men använd tunna plagg ex. linne. Klär man på sig för mycket kommer kroppen vänja sig vid värmen och så blir det vansinnigt kallt när man går upp på morgonen. Det är bättre att frysa lite i början men blir det inte bättre inom ca en kvart så kan det vara bra att lägga på sig en extra filt. Vill du absolut ha ett underställ om du behöver det så ha två olika, ett du har under dagen och ett till du har under natten, annars kommer du ta med dig din egen dagsfukt ner i sovsäcken och då fryser du garanterat.
Strumpor och mössa är också bra tips då det ofta blir kallt nertill och ca 70% av kroppsvärmen försvinner via huvudet. Ha gärna särskilda sovplagg som är torra och rena, sov för allt i världen aldrig i blöta eller fuktiga kläder! Ett tips för att undvika iskalla kläder på morgonen är att stoppa ner dem i sängen/sovsäcken, gärna så man ligger på dem eller virar dem runt sig. Att ha dem längst ner kan göra dem kalla men samtidigt kan det vara trevlig att linda dem runt fötterna om man fryser mycket. Alternativt kan man lägga en filt längst ner i säcken så inte det extra utrymmet blir nedkylt. Stoppa aldrig ner blöta kläder! Det kommer kyla ner dig under natten.
Undvik bomullsmaterial då det gärna blir blött och kyligt och dessutom håller kvar detta (se länken ”kläder”). Linne är ett bra material som dessutom torkar snabbt för det mesta. Lufta gärna filtar och sängmaterial så är de torra och mysiga varje natt. Detta är särskilt viktigt för renfällar, som lätt möglar i vätan. En möglig eller ”härsken” fäll luktar vråläckligt! Dessutom sätter sig stanken i ALLT den rör. Man vill inte gå och lukta härsken päls, det luktar värre än riktigt härsken mjölk, händer det är det bara att slänga sunket rakt i soporna, tyvärr. Fårfällar verkar tåla mer än vad renfällar gör, samt att renfällar har tendens att håra något kopiöst!
Använd lager på lager-metoden. Principen är att ju mer luftfickor det finns – desto varmare blir det. Man kan ex. stoppa ner en extra filt i sovsäcken som då veckar sig och skapar mera värme. En av de bästa saker man kan göra för att hålla sig varm om natten är att hitta någon att sova bredvid, kroppen är ändå runt 37 grader varm.